LITTERATURKLUBBEN

❗Utmaningar; 2018 [Januari till December]❗

❗Utmaningarna för 2018 finns i Volym 1 och Volym 2.❗

Detta för att vi vill ge alla en chans att utvecklas så mycket de önskar.
Volym 1 består utav 11 utmaningar och Volym 2 består utav 5 utmaningar!

(Tidsperiod: Januari till December.)

 

Varje utmaning genomförs separat, detta betyder att du inte kan göra utmaning 1 och utmaning 2 samtidigt. Utmaningarna kan genomföras i vilken ordning du än vill. Alla utmaningar är fria, vi skapar utmaningar för att du frivlligt ska kunna utvecklas som läsare och känna att det finns mål med din läsning om du önskar detta. Vi vill främja läsning, utveckling, diversitet och nöje! 

Vi hoppas ni finner utmaningarna intressanta & framåtdrivande! 

 

Utmaningar Volym 1:

 

Utmaning 1:
Läs 5.000 sidor.

 

Utmaning 2:
Läs en bok ur varje nedanstående genre:

📚Äventyrsroman

📚Kriminalroman

📚Historisk roman

📚Fabel

📚Krönika

📚Folksaga

 

Utmaning 3:
Läs 4 fanfictions om något (kan vara flera olika) du tidigare inte läst fanfictions om.

 

Utmaning 4:
Gör en lista med alla böcker du kan minnas att du någonsin läst.
(Denna utmaning kan genomföras samtidigt som alla andra utmaningar och med fördel fortsättas med även efter detta år.)

 

Utmaning 5:
Läs 1000 sidor om något som intresserar dig som även är baserat på fakta (exempelvis om Vikingar, Antiken, Motorsportshistoria, Religion…).

 

Utmaning 6:
Lyssna på 2 ljudböcker från en för dig tidigare okänd författare.

 

Utmaning 7:
Besök biblioteket minst tre gånger under året, bekanta dig med bokbeståndet och lär dig något nytt om biblioteket vid varje besök (bibliotekarien/bibliotekarierna brukar vara väldigt behjälplig!).

 

Utmaning 8:
Läs tre biografier om 3 personer som du anser betydelsefulla. Kan vara författare, historiker, vetenskapsmän osv..

 

Utmaning 9:
Läs 4 noveller och fördjupar dig kring vad en novell är, novellens historia samt dess uppkomst. Lärde du dig något nytt?

 

Utmaning 10:
Läs en serie med minst 3 böcker och titta sedan på dess filmadaption. Gör en jämförelse mellan böckerna och filmerna. Vad är positivt och vad är negativt med böckerna, gör sedan detsamma med filmerna. Fanns det några avgörande skillnader mellan böckerna och filmerna?

 

Utmaning 11:
Recensera allt du har läst under året och skicka in till LITTERATURKLUBBEN på [email protected]
(Denna utmaning kan genomföras samtidigt som alla andra utmaningar.)



Utmaningar Vol.2:

 

Utmaning 12:
Läs 2 böcker på annat språk än svenska. Språket är självvalt, kan vara vilket språk som helst. (Ja, till och med rövarspråket om du hittar en bok på det! )

 

Utmaning 13:
Läs tre böcker rekommenderade utav bibliotekarien/bibliotekarierna från det bibliotek du besökte i utmaning 7. Böckerna ska vara okända för dig sedan tidigare.

 

Utmaning 14:
Läs 6 utav dina hyllvärmare.
(Hyllvärmare► böcker som stått i din bokhylla länge men som aldrig tycks bli lästa.)

 

Utmaning 15:
Läs på fem platser du aldrig trodde du skulle läsa på. Kan vara exempelvis i badrummet, under skrivbordet, i garderoben, i parken, bakom mataffären...osv. Fundera sedan på om du kunde läsa bättre eller sämre, har du hittat en ny favoritplats att läsa på, blev läsupplevelsen annorlunda?

 

Utmaning 16:
Fördjupa dig i litteraturvärlden på minst tre sätt. Exempel: Kan vara att läsa om hur tryckpressen kom till och förändrade hur man publicerade litteratur. Läs om hur Science Fiction uppkom, varför den uppkom och hur den har utvecklats. Titta på bibliotekets historia, hur bibliotek kom till, vad de stod för tidigare och vad de står för idag. Biblioteket i Alexandria, det första biblioteket någonsin, har väldigt intressant och betydelsefull historia exempelvis.

Du kan alltså välja att fördjupa dig inom valfritt ämne, på valfritt sätt om världen av litteratur (som är gigantisk). När du gjort detta, skicka ett mail eller en uggla och berätta om vad du upptäckte, vad du lärt dig, hur det har påverkat din syn på litteratur och om det har gjort dig till en ännu större boknörd!

 

_________________________________________________________________________

Varje utmaning genomförs separat, detta betyder att du inte kan göra utmaning 1 och utmaning 3 samtidigt (om inte annat står vid den specifika utmaningen). Utmaningarna kan genomföras i vilken ordning du än vill. Alla utmaningar är fria, vi skapar utmaningar för att du frivilligt ska kunna utvecklas som läsare och känna att det finns mål med din läsning om du önskar detta. Vi vill främja läsning, utveckling, diversitet och nöje!

 Lycka till! 
 
 
Berätta vad du tycker om dessa utmaningar: KLICKA HÄR
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress